Хранене при кърмене

Михаил Христов
специалист по хранене

 

Колко естествена и красива е гледката на жена, кърмеща своята рожба! Един деликатен момент, изпълнен с любов и нежност - едно истинско благословение за човека!

Следвайки естествения път на развитие, след благополучния завършек на бременността жената – вече майка, преминава в друго физиологично състояние – кърмене. Както и при бременността, това състояние също поставя някои по-високи изисквания към организма на жената. Цялостният начин на живот, включително начинът на хранене и други фактори, могат да повлияят на майчиното мляко, а оттам и на бебето.

Темата за предимствата на кърменето е достатъчно широко дискутирана. Вземайки предвид обаче върховната цел – осигуряване здравето на бебето, както и на майката, тук просто не би трябвало да има място за понятието “недостатъци на кърменето”. Както и да звучи, това е естественият начин, по който майката осигурява най-доброто хранене на своето бебе. Това е първото и най-важно предимство, с което може да се изчерпа темата – или поне въпроса за храненето. Но за да се отделят и пояснят някои моменти, могат да се изброят някои конкретни предимства.

за бебето:

 • майчиното мляко се храносмила по-лесно,
 • предпазва от запек,
 • намалява честотата на хранителните алергии,
 • предпазва бебето от много инфекции;
 • кърмата има високо съдържание на инозитол – витамин от групата В, който играе важна роля за оцеляването и развитието на кърмачето,
 • има високо съдържание на гама-линоленова киселина (ГЛК – омега-6 мастна киселина), която е важна за развитието на мозъка и имунната система на бебето,
 • осигурява по-добро развитие на мозъка.
  Научните изследвания са показали, че кърмените деца са по-интелигентни от хранените с хуманизирани млека и показват по-добри резултати в обучението в зряла възраст. Полиненаситените мастни киселини (ПНМК), особено докозахексаеновата (ДХК – омега-3 мастна киселина), които се съдържат в майчиното мляко, стимулират интелектуалното развитие.
 • кърменето стимулира нормалното развитие на устната кухина,
 • задоволява естествената нужда от сучене,
 • засилва връзката и близкия контакт между кърмачето и майката.

за майката:

 • кърменето намалява риска от кървене от мястото на закрепване на плацентата,
 • дава възможност на майката да почива,
 • засилва маточните контракции и спомага за възвръщане размерите на матката от периода преди бременността,
 • спомага за успешното и бързо намаляване на теглото, увеличено през бременността.

Голяма част от хранителните вещества в кърмата се влияят - в по-голяма или по-малка степен - от начина на хранене на майката. Това повишава нейната отговорност, тъй като следваният от нея хранителен модел влияе не само върху собственото ù здраве, енергичност и дееспособност, но и върху нормалното развитие и здравето на бебето.

Изискванията към храненето при кърмене условно могат да се разделят на две групи:

1. Общи изисквания (в действителност важни за всички хора, но именно поради по-високата отговорност на майката през този период, тук трябва да бъдат спазвани) и някои по-важни препоръки:

 • Спазвайте балансирана диета, съставена от разнообразни храни, богата на хранителни вещества и хранителни влакнини (фибри), бедна на мазнини и холестерол. Старайте се всеки ден да консумирате поне по един представител от основните групи храни: плодове и зеленчуци, зърнени, бобови храни и ядки (сурови), мляко и млечни продукти, яйца, риба и месо;
 • Консумирайте естествени питателни храни, в това число сурови плодове и зеленчуци (винаги добре измити!), пресни кълнове, сурови ядки и семена;
 • Осигурете си редовен прием на незаменими (есенциални) мастни киселини (ЕМК) – полиненаситени мастни киселини тип омега-3 и омега-6. Според СЗО поне 3% от калориите трябва да идват от ЕМК (при подрастващи, бременни и кърмачки - двойно). Мастните киселини тип Омега-3 се съдържат в лененото семе, рибата, орехите, морските водорасли, яйчния жълтък, бобовите растения, а омега-6 – в ядките и маслодайните семена (слънчоглед, шафран, коноп, вечерна иглика).
 • За кулинарна обработка прилагайте задушаване, варене (включително на пара) и печене;
 • Консумирайте кисело мляко, съдържащо пробиотици (Lactobacillus bulgaricus и др.), които оказват благоприятен ефект върху здравето;
 • Придържайте се към 4-6-кратен прием на хранене;
 • Не консумирайте преработени, замразени и пържени храни;
 • Избягвайте на всяка цена най-пагубните за здравето ви мазнини – транс-мастни (ТМК, TFA) и повредени омега-6 мазнини. Освен в маргарина и в мазнините за тестени сладкиши, транс-мастните киселини (силно повредени омега-6 мастни киселини) се намират също и в повечето преработени и пържени храни, като пържени картофи и пържени пилета, понички, бисквити (курабийки), сладкиши и сухи твърди бисквити. ТМК повишават нивото на LDL (лошия холестерол) и понижават това на HDL (добрия холестерол), което е точно обратното на това, от което се нуждаете за да поддържате здраво сърцето си! ТМК често се свързват със сърдечните заболявания. Те могат също така да причинят значително запушване на артериите ви, диабет тип 2 и други сериозни здравни проблеми.
 • Внимавайте със суровото и недопечено месо, пилешко и риба; не яжте препечени меса, тъй като в тях се образуват канцерогенни съединения.
 • Избягвайте месо от интензивно животновъдство (от магазините и заведенията за обществено хранене), включително и пилешко. То съдържа остатъци от растежните регулатори и антибиотици, които са давани на животните, както и вероятно ГМО (генетично модифицирани организми) от храната, с която са хранени. Повишената консумация на такова месо се свързва с нарушения на хормоналното равновесие и все по-зачестяващите напоследък случаи на резистентност към антибиотици. Консумирайте по възможност месо само от биологично или домашно отгледани животни;
 • Избирайте каква риба да консумирате – някои видове съдържат високи нива на живак и други токсични химикали (акула, риба-меч, риба тон – за печене или консерва, морски костур). Виж EWG's Fish Guide за повече информация. Избирайте по-добре диви риби, отколкото такива, отгледани във ферми, за да избегнете риба, отгледана с ГМ храна. (Следете информацията за тях!)
 • Избягвайте храни, произведени с ГМО. Повечето ГМ съставки са продукти, произведени от “големите 4”: царевица, соя, рапица и памучно семе, които се използват в преработените храни. Внимавайте и за т.нар. невидими ГМО, които често се съдържат като скрити съставки в много преработени храни (освен ако не са биологични или обявени като “без ГМО”) – аспартам, царевично олио, царевичен сироп, царевично брашно, фруктоза, глюкоза, инвертна захар, лецитин, модифицирано нишесте, MSG, соев протеин, соеви изолати, нишесте, инвертен сироп, тофу, растително масло/мазнина и други. Виж Non-GMO Shopping Guide.
 • Избирайте храни с минимално съдържание на пестициди, а ако е възможно и без пестициди (биологични). Виж EWG's Shopper's Guide to Pesticides.
 • Не пушете! Никотинът - наркотик, който се съдържа в тютюна от цигарите, се предава на бебето с майчиното мляко. Освен това той може да причини и намаляване на количеството секретирана кърма, както и съдържанието на витамин С в нея. Тютюнопушенето – активно или пасивно - също така увеличава риска от респираторни и ушни инфекции при бебетата.
 • Не консумирайте алкохол! Той също се предава на бебето с майчиното мляко, като най-висока концентрация достига около 30-60 мин. след консумацията му на гладно или 60-90 мин., ако алкохолът е приет с храна. Ефектът му върху кърменото бебе зависи от количеството, консумирано от кърмачката. Консумацията на алкохол, особено в големи количества, води до намаляване количеството на кърмата. Освен това, което е по-важно, алкохолът може да увреди развитието на двигателната система на бебето и да доведе до забавено увеличаване на теглото. Във всеки случай, ако имате специален повод и желаете да консумирате малко алкохол (например чашка вино с вечерята), можете преди това да изцедите мляко и да го дадете на бебето след като вече сте консумирали алкохол. Млякото, засегнато от алкохола, изцедете и изхвърлете.
 • Ограничете или най-добре спрете приема на кофеин. Той също преминава в кърмата. Научните изследвания показват, че приемът на кофеин, особено в големи количества, изнервя бебето и му пречи да спи добре. Затова избягвайте да пиете кафе, чай (черен) и напитки, които съдържат кола. Вместо тях можете да консумирате алтернативно кафе (зърнени напитки от цикория и др. от типа “Инка”).
 • Не приемайте лекарства, освен ако не са предписани от лекар. Тъй като повечето лекарства не са тествани върху кърмачки, не е известно точно как определено лекарство въздейства върху кърменото бебе. Установено е обаче, че почти всички лекарства преминават в кърмата, включително ацетаминофен (Tylenol), амфетамини, антибиотици, антихистамини, деконгестанти, аспирин, барбитурати, симетидин, диазепам (Valium), ерготамин, хлордиазепоксид (Librium), кокаин, марихуана и опиати (кодеин, меперидин, морфин). Тези препарати предизвикват различни ефекти върху кърмачето, в това число диария, повръщане, ускорен пулс, тревожност, раздразнителност, смутен сън, плач, гърчове. Освен това, някои от тези вещества могат да се натрупат в организма на бебето и да доведат до зависимост. Затова, винаги преди употребата на каквото и да е лекарство, посъветвайте се с Вашия лекар! Във всеки случай, ако се налага употребата на медикаменти, можете да намалите въздействието им върху бебето, ако ги приемате веднага след кърмене или преди бебето да заспи.
 • Не приемайте добавки, съдържащи фенилаланин – той може да повлияе отрицателно развитието на нервната система на бебето; не консумирайте храни, подсладени с аспартам (NutraSweet, Equal, Sweet’n’ Low), който съдържа фенилаланин.
 • Не консумирайте храни, съдържащи MSG (мононатриев глутамат, Е621 - овкусител). Четете внимателно етикетите!

2. Конкретни изисквания, свързани пряко с кърменето

Хранителните потребности на жената през периода на кърмене са по-големи, в сравнение с тези през бременността. Те се определят най-вече от количеството на секретираната кърма.

За да се отделя нормално количество кърма, енергийната стойност на храната на кърмещата жена трябва да бъде по-висока с около 600 kcal средно дневно (през първите 6 месеца - дори с около 700 kcal), в сравнение с тази от периода преди забременяването и с около 500 kcal в сравнение с последния триместър на бременността. По този начин, препоръчително е общият енергиен прием да бъде около 2700-2800 kcal дневно.

Концентрациите на различните хранителни вещества в кърмата зависят в по-голяма или по-малка степен от хранителния прием на майката. В зависимост от това, те могат условно да се разделят на две групи:

зависещи от хранителния прием на майката

 • витамин А
 • витамин В1
 • витамин В2
 • витамин В6
 • витамин В12
 • витамин С
 • йод
 • селен

Недостатъчният прием на тези хранителни вещества от страна на майката води съответно до ниските им концентрации кърмата. Тъй като кърмачето има малки запаси от тях, те бързо се изчерпват. Възстановяването на нормалните концентрации на тези нутриенти в кърмата става бързо чрез адекватния им прием с храната на майката.
За източници на тези хранителни вещества виж “Хранителни източници на витамини” и “Хранителни източници на минерали”.

независещи или слабо зависещи от хранителния прием на майката

 • енергийна стойност на кърмата
 • белтък
 • фолиева киселина
 • витамин D
 • калций
 • желязо
 • цинк
 • мед

Дефицитът на тези хранителни вещества и на енергия в диетата на майката води до риск от изтощаване на нейния организъм при кърменето. Затова и повишаването на техния прием има благоприятен ефект повече върху самата нея, отколкото върху кърмачето.
За източници на тези хранителни вещества виж “Белтъците и животът”, “Хранителни източници на витамини” и “Хранителни източници на минерали”.

 • Кърмещата жена трябва да пие достатъчно течности – 8-10 чаши дневно, тъй като образуването на кърма е свързано с голям разход на вода. (Това количество е условно и зависи също от вида на приетата храна, телесната маса, външната температура и други фактори.) Най-добре е този прием да се осигури чрез чиста вода, пресни плодови сокове (неподсладени), айрян, както и специалните билкови чайове (ако се приемат такива). Не е желателно да се стига до чувство за жажда, тъй като това се смята за закъснял сигнал за нужда от вода. Имайки предвид, че навиците подлежат на превъзпитание, може лесно да се изработи и навика да се пие редовно – например да се приема чаша течност при всяко кърмене.

3. Практически препоръки за хранене при кърмене:

 • Консумирайте повече бирена мая, яйца (по възможност домашни или биологични), ядки и семена (сурови), пълнозърнести продукти. Менюто ви трябва да изобилства от сурови храни.
 • Повишете белтъчния си прием. Помнете, че кърмата се получава от белтъци, които идват от вашата храна или от запасите на организма ви. Това е особено необходимо през времето когато губите тегло след раждането. Изследванията показват, че загубата на тегло става за сметка на мастната тъкан.
 • Консумирайте чесън. Научни проучвания сочат, че при бебета на майки, които консумират чесън, апетитът и времетраенето на кърменето са се увеличили. Чесънът е полезен както за майката, така и за кърмачето.
 • Предвид че майчиното мляко е най-добрата храна за бебето, препоръчително е да не му давате нищо друго освен кърма през първите шест месеца - никакви сокове, витамини, флуорид или желязо.
 • Ако е необходима добавка към кърмата, може да опитате бадемово мляко, оризово мляко (от кафяв ориз) или соево хуманизирано мляко с малко папая, пасирана предварително. Тази смес наподобява майчиното мляко. След навършване на няколко месеца, можете да добавите и малко бирена мая и меласа.
  Преди да промените нещо в храненето на бебето, винаги се консултирайте с вашия лекар!
 • Осигурете си достатъчно време за почивка. Това, съчетано с правилното хранене, ще ви помогне да бъдете по-енергична и пълноценна – за вас самата, както и в грижите за бебето.
 • Кърменето трябва да продължи поне година (наред с въвеждането на други храни), а може дори и по-дълго, ако усещате, че това е добре за вас и за детето.
 • Полезно е да знаете, че заболявания като настинка, грип, както и диария не се предават чрез кърмата. Нещо повече – в случай, че сте болна, вашето майчино мляко ще съдържа антитела, които ще изградят у бебето по-добра защита от заразяване със същата болест.
 • Алергии
  Възможна е понякога реакция на непоносимост на бебето към дадена храна, консумирана от майката (например люти храни, причиняващи газове храни, млечни продукти и др.). Симптомите на такава алергия включват диария, зелени изпражнения със слуз, газове, обрив, суха кожа, нервност, сгъване на крачетата, съпроводено с пищене. В такива случаи е важно да знаете, че бебето не е алергично към майчиното мляко, а само към определена съставка в храната, консумирана от майката. След елиминиране на проблемната храна тази реакция отшумява. Ако имате такъв проблем и не можете да установите коя е храната (или храните), препоръчително е да си водите хранителен дневник. Важно е да знаете също така, че времето за реакция на бебето е 2-6 часа след вашата консумация.


Билки, полезни за кърмещата майка

 • Люцерна (добър източник на хлорофил, витамини и минерали, особено на витамин К, необходим за нормалното кръвосъсирване), резене, хвощ, пресечка, малина (листа, под формата на чай - обогатява кърмата);
 • Коприва (листа) - има тонизиращо действие, съдържа много хранителни вещества (особено желязо), увеличава майчиното мляко;
 • Глухарче - увеличава майчиното мляко.


Билки, които трябва да се избягват до спиране на кърменето (намаляват образуването на мляко)

 • Градински чай (салвия),
 • Бял равнец,
 • Черен орех

  Забележка: Преди употребата на каквито и да са билки, консултирайте се с вашия лекар до колко ще бъдат полезни конкретно за вас!

4. Общи (нехранителни) препоръки във връзка с безопасността ви:

 • Избягвайте да ползвате шампоани, които съдържат парабени (антимикробни консерванти, за които се оказа, че разстройват ендокринната система), както и някоя от тези 5 потенциално токсични съставки:
 • натриев лаурил (или лаурет) сулфат (среща се също под много различни имена; свързва се с токсичност за развитието/ репродуктивната система, разстройство на ендокринната система и други токсични ефекти, както и възможни мутации и рак);
 • диоксан (потенциален карциноген);
 • диетаноламин или ДЕА (потенциален карциноген; освен това, има съмнения, че блокира абсорбцията на холина, който е жизненоважен за мозъчното развитие. Бременните жени в действителност се нуждаят от допълнително количество холин за да го предадат на плода си);
 • MSG (често прикрит и обявен като аминокиселини, екстракт от мая, глутаминова киселина или глутамати)
 • пропилен гликол.

Забележка: Горещият душ отваря широко порите в кожата ви и улеснява влизането на токсините в тялото ви.

 • Избягвайте антибактериалните сапуни – заради активната им съставка триклозан (или трикловъглерод), който се свързва с токсичност за черния дроб и при вдишване. Дори ниски нива на триклозан могат да разстроят тироидната функция. В допълнение, Американската Медицинска Асоциация препоръчва да не се ползва триклозан в къщи, тъй като може да стимулира бактериална резистентност към антибиотици.
 • Ограничете контакта с ПБДЕ (PBDEs, полибромни дифенилни етери - инхибитори на пламък). Намират се в обикновените предмети като мебели, компютри, телевизори и други електронни уреди. Учените са открили, че излагането на незначителни дози токсични инхибитори на пламък, като ПБДЕ, в критични етапи от развитието могат да увредят репродуктивната система и да причинят дефицити в моторните умения, ученето, паметта и слуха, както и промени в поведението.
 • Избягвайте контакти с БФА (BPA, бисфенол А). Токсична съставка, която се използва за вътрешно облицоване на метални (консервни) кутии за храни и напитки. БФА се освобождава също така от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, включително и бебешките (пластмасови) бутилки за вода. БФА се свързва с голям брой здравни проблеми и заболявания, които се увеличават, включително рак на гърдата и простатата, както и безплодие (дефекти по рождение в репродуктивната система при момчетата и момичетата).
 • Избягвайте Тефлона и другите незалепващи покрития. Когато вдишвате въздуха в кухнята, замърсен с пари от прегрят Тефлон (над 260 градуса по Целзий), вие рискувате да развиете грипоподобни симптоми (т.нар. “Тефлонов грип”). Химикалите от семейство ПФХ (PFCs, перфлуорни химикали), каквито изпуска прегрятия Тефлон, се свързват с по-ниско тегло и размери при новородените бебета, повишен холестерол, ненормални нива на тироидния хормон, възпаление на черния дроб и отслабена имунна защита срещу заболявания.
 • Внимавайте с мобилните телефони и другите безжични устройства! Виж EWG’s Guide to Reduce Cell Phone Radiation Exposure за някои полезни съвети как да намалим излагането на радиация от клетъчните телефони.